PARAPENTE 700

PARAPENTE 700

El duo

A la música de Parapente700 conflueixen cançons tradicionals i composicions originals que condueixen a una fusió d’inspiracions actuals amb rastres del passat. Un viatge per Europa entre danses franceses, portugueses, sueques, espanyoles i d’altres països. Música i danses acompanyades de l’abraçada entre un violí i un acordió. Amb masurques d’aigua, polskes d’aire, cercles de terra i scottish de foc, el duet renova, reinterpreta i crea.
Entre balls de grup i de parella, tothom està convidat a ballar!

Ja aparegut en diversos festivals d’Europa, Parapente700 prové de Portugal i és un duet de dansa de música folk excepcional.
La seva música travessa bona part d’Europa, les seves tradicions, entre França, Itàlia, Suècia, Portugal i altres països… Cançons originals i sonoritat renovada que també parteix de l’Europa de l’Est i troba les melodies en el camí cap al Mediterrani, i més enllà, cap als mars del nord i fins a l’Atlàntic…

Parapente 700: Eva i Denys

Ja s’ha pogut gaudir en diverses ocasions, poques vegades com en aquest duet, escoltem peces tan ben arranjades, en què les melodies dels dos instruments prenen camins diferents per crear una harmonia tan rica com la trobada en els grans compositors. Si tenim en compte que tot és un homenatge a la dansa…
Chapeau!!

Els tallers

Taller de danses portugueses amb Eva

Partint del repertori dels Parapente700, en aquest taller explorarem danses com el Repasseado, Fado de Espinho, Pingacho, Fado Batido, entre d’altres. Viatjarem del nord al sud de Portugal, amb la varietat i l’alegria característiques de les danses portugueses. Que el cos somriu mentre balla.

Taller de dansa amb Eva Parmenter

Taller de violí amb Denys

Taller amb Denys Stetsenko

En aquest taller, farem “creixer” l’escolto, “ballar” amb els dits sobre els nostres instruments i comunicar a través del llenguatge universal, explorant el repertori folk de les danses tradicionals europees.

Alguns temes a tractar:
– Eines per aprendre melodies sense utilitzar la partitura.
– Ornamentació, variació melòdica i harmonització en el context del llenguatge folk.
– “Groove” i variacions rítmiques.

Quí són els Parapente700?

Grup nascut de la improvisació musical, de les trobades espontànies en un microclima d’una pista de ball. Els dos músics fusionen experiències d’univers diferents. Tots dos creixen en famílies vinculades a la música i altres arts.

Eva Parmenter

Eva Parmenter

L’Eva creix en un entorn ric en estímuls musicals i gràcies al pioner festival Andanças (nascut l’any 1996) descobreix la música i la dansa tradicional europees, que a partir d’aleshores marcaran i donaran ritme al seu camí vital.

L’any 2007 va començar a donar classes de danses europees al Teatre Aveirense i a l’Ateneu de Coimbra.

Es va graduar en dansa a la FMH i així va desenvolupar més la seva activitat professional com a músic, professora de música i dansa. Ha realitzat nombrosos tallers a Portugal, Bèlgica, França, Holanda, Espanya, Itàlia, Suècia i Suïssa.

La musicalitat d’Eva Parmenter s’estimula amb la música i la dansa, des del bressol pel seu pare, d’una manera tan lúdica com apassionada. Des dels 8 anys, amb l’aparició del pioner Festival Andanças (1996), la renovada música i dansa tradicional europea va començar a ritmar el seu camí vital i allà es nodreix de diverses inspiracions que marcaran tot el seu camí fins avui.

De manera autodidacta aprèn flauta traversa i bisell. Comença a tocar la concertina l’any 2007 (autodidacta), havent participat en múltiples tallers/classes magistrals amb mestres com Norbert Pignol i Stéphane Milleret, Kepa Junkera, Riccardo Tesi, Artur Fernandes, Simone Bottasso, entre d’altres. Actualment treballa com a música i professora de música i dansa.

Collaboracions

A més del duet amb Denys Stetsenko, toca amb Vagaço Colectivo, Ó Chibinha, Tem.pô, Trio Ronen – De La Fuente – Parmenter, Tugoslavic Orkestar i Baile das Històrias amb els quals ha participat en nombrosos festivals de música i dansa arreu del món, dins i fora del país.

En el recorregut i travessa de diverses cultures, els intercanvis i col·laboracions amb artistes estrangers són continus.

Mantenint sempre les seves arrels a Portugal, desenvolupa un llenguatge propi on les seves composicions beuen de la seva eclèctica Lisboa, submergint-se en les influències que aporta: des del Jazz a la Música de les Ex-colònies africanes, passant per la Música Brasilera així com els Ritmes d’Amèrica del Sud o l’anomenada “Música del Món”.

Denys Stetsenko

Al violí, amb habilitats histriòniques, un sàtir d’alguna manera, un “juglar” atrevit i bromista, eclèctic a l’hora de tocar el violí i també de ballar. No serà difícil veure’l, després de l’actuació, seguir vivint la festa.

Nascut a Ucraïna, ha estat aprenent música clàssica des de petit i a partir de l’any 2003 s’inicia en la música tradicional i improvisada, incorporant-se al grup Monte Lunai i Dancing Strings i participant en diversos festivals europeus de música i dansa arreu del món.

Llicenciat en Violí per l’Escola Superior de Música de Lisboa, i va assistir al Màster en Música Antiga – Violí Barroc a l’Escola Superior de Música i Arts Escèniques (ESMAE) de Porto.

És membre fundador de Quarteto Arabesco, Duo Stetsenko, Fávola d’Argo i Parapente700. Durant els anys 2011-2014 va ser professor de l’ESMAE de Porto, ajudant d’Amandine Beyer.

Denys Stetsenko

És professor de violí i música de cambra a l’Acadèmia de Música de Santa Cecília i al Conservatori de Lisboa.

Com a formador, ha dirigit cursos de música instrumental tradicional, concretament: Baltoques (Tradballs, Lisboa) Conservatório de Córdoba (2011, 2014), Crisol de Cuerda 2013 (Burgos) i diversos a Madrid; així com als festivals d’Andanças (Portugal), Folkarria (Espanya) i Festiv’Alzen (França).

Des del 2015 forma part de l’equip de mentors d’Ethno Portugal, una residència artística internacional.

Els membres

Eva Parmenter: voz e concertina
Denys Stetsenko: violino

Web i XXSS Officials

Facebook: https://www.facebook.com/Parapente700/

Instagram: https://www.instagram.com/parapente700/


Reserva ja la teva entrada per a gaudir de tot el festival!

0